Monday, November 24

MY THIRD BOKASHI : hari keempat


Assalamualaikum dan salam sejahtera :D
Kita kembali lagi dengan keputusan bokashi untuk hari keempat...
Pada post yang lepas telah saya tunjukkan satu ujikaji bagaimana untuk menguji kepanasan bokashi yang telah di bancuh iaitu dengan menanam telur ayam yang mentah kedalam bokashi. Setelah 2hari...telur tersebut menjadi hampir masak. Ini menandakan bokashi tersebut betul-betul panas. Dibawah ini adalah hasilnya....

Gambar telur ayam yang hampir masak (tanam dalam bokashi)


Kuning telur juga hampir hitam seperti telur pindang. Sedap baunya :Dhehehe........
Mohd Rahmat...posing sikit :Dpeaceee.......

Mohd Nasa posing sikit :Dpeaceeeee.........

Asap masih banyak....

Oklah...cukup rasanya laporan utk kali ni..
Kita jumpa lagi di entry seterusnya...
Ceria-ceria selalu....peaceee......
Wassalam...




4 comments:

Anonymous said...

ececeh...tersenyum manja
aku rasa berjaya dgn cemerlang bisnes keluarga kau ni nanti tobie, kalau adik beradik rukun mcm ni

hebat idea telur tu, macamana ko dpt idea tu?

dalam 4 hari telur blh masak, mgkn suhu nak gi 100degC.benih rumput/patogen/telur serangga semua mati. bila kompos dah masak dalam hari ke-8, suhu mula turun.

cuba rujuk attachment file yg saya bagi. tobie faham tak part suhu tu?

Mohd Noh Basri, said...

teringat teknik ikhtiar hidup, masak telur kalau xder periuk...caranya tanam dalam tanah n hidupkan unggun api diatasnya..konsep yang sama boleh diguna dalam bokashi tu:)
nanti sy rujuk balik attachment tu..
coz xsempat xplore abis lagi..

clue said...

gitu.teknik tu cara orang asli amazon masak ulat untuk makan.

tobie selalu buat pembajaan pakai alat apa2 ke? macam pH meter, Ec meter ke

Mohd Noh Basri, said...

tak pernah pakai alat moden..
semua teknik kampung jer...
traditional kata orang-orang tua:)
xtau pula orang amazon masak ulat camtu..hehe..kembang tekak..huhuhu..