Saturday, November 22

MY THIRD BOKASHI : Hari kedua

Assalamualaikum...dan selamat sejahtera :)
Kembali lagi dalam rancangan bokashi...hehehe
Berikut ini adalah rakaman yang telah dibuat untuk menunjukkan hasil pemeraman bokashi pada hari kedua.

Asap nipis yang terhasil menunjukkan kadar suhu yang tinggi kerana tindakbalas yang dilakukan oleh bakteria baik/EMAS yang telah disiram rata.


Sebelum membalik-balikkan bokashi tersebut, kami telah menambahkan (1liter molasses+3liter air hujan) sebagai makanan tambahan kepada bakteria/EMAS di dalam bokashi. Campuran tersebut disiram ke atas permukaan bokashi yang telah dibentangkan. Dibawah ini adalah rakaman ketika kerja-kerja menyiram/menambah molasses dijalankan. senang jer...just siram...
(Bismillah jangan lupa)

Kalau tak nak tambah molasses pun tak mengapa sebenarnya, ini kerana campuran yang sebelum inipun sudah mencukupi untuk menghasilkan bokashi. Seperti kata Cik Melor kita, penambahan molasses dalam bokashi adalah sebagai 'booster' bagi mempercepatkan proses tindakbalas oleh bakteria baik/EM didalam bokashi tersebut.

Rakaman dibawah ini pula menunjukkan kerja-kerja membalikkan bokashi pada hari kedua yang bertujuan untuk meratakan kelembapan kesemua bahagian bokashi. Proses ini hendaklah dibuat dalam keadaan yang tenang, ceria, sempoi and jangan lupa senyum :)hehehe...Bokashi yang baru siap dibalikkan.

Ini pula telur burung cenderawasih yang baru turun dari kayangan....cheewahhh..heheheh..
Ini telur ayam yang masih mentah...nak beli termometer mahal sangat...so sebagai alternatif, kami gunakan telur ayam untuk menguji tahap kepanasan bokashi yang sedang diperam.

Caranya mudah..tanam sahaja telur tersebut ke dalam bokashi dan timbus. Hasil ujikaji ini akan dipaparkan pada entry yang akan datang...so...kita tunggu episod seterusnya:) hehehe...
Akhir sekali, tutup bokashi tersebut dengan guni selepas kerja pembalikan selesai. Jangan lupa tindihkan guni tersebut dengan apa-apa pemberat bagi mengelakkan guni dari ditiup angin.

Sekian untuk kali ini...jumpa lagi next entry...
till we meet again...
dan senyum-senyum selalu :D
wassalam..